SMART Goals – sådan sætter du smarte mål

Du ved det sikkert godt. Altså hvorfor det er så vigtigt at måle din content marketing-indsats. Men ved du også, hvordan du griber det an?

I Publico er vi varme fortalere for at sætte SMART-mål. SMART-mål sikrer, at dine marketingmål rent faktisk er målbare, og at du kan bruge dem til at justere og prioritere dine indsatser.

Som du nok har regnet ud, er SMART et akronym, som jeg folder ud om et øjeblik. Men SMART-mål er også smarte. De sætter nemlig system I dine mål og måling.

Der er ikke helt konsensus omkring, hvad akronymet egentlig står for. I Publico arbejder vi efter George T. Dorans originale model fra 1981. Ifølge den, skal et SMART-mål være:

Derved bliver de til troværdige og naturlige milepæle, som styrer din content-indsats i den rigtige retning. Samtidig gør SMART-målene det muligt at vurdere indsatsens succes.

Specifikt

Når du sætter dig mål for indsatsen, er det vigtigt at beskrive kortfattet og præcist, hvad du ønsker at opnå og hvorfor. Forestil dig, at du sidder på et statusmøde og får 90 sekunder til at forklare, hvad marketingafdelingen vil opnå med næste års budget. ”Mere aktiv markedsføring” eller ”større kendskab” er ikke specifikke mål, der overbeviser ledelsen om, at content-indsatsen er pengene værd – så hvilke specifikke mål, kan du stille dem i udsigt? Hvor mange flere besøgende vil du for eksempel trække ind på websitet? Hvor mange skal blive til gode, varme leads? Og hvor mange leads skal konverteres til kunder?      

Målbart

Husk, at sætte tal på dine mål. Mange virksomheder vil gerne have flere besøgende på websitet, men det er langt mere konkret at gå efter for eksempel 30 procent flere unikke besøgende på websitet. Ved at sætte tal på, kan du løbende følge med i, om du er godt på vej mod målet – og dermed har du mulighed for at justere indsatsen, hvis dine tiltag ikke bringer dig tættere på målet.
 

Ansvarsfordelt

Det er vigtigt at afgøre, hvem der har ansvaret for opgaven, så den ikke falder ned mellem flere stole. Èn skal have teten, men kan naturligvis godt uddelegere til andre skriveborde. Det er selvfølgelig vigtigt, at den person, der får ansvarshatten, også tror på og er motiveret for at nå målet. Idéen er naturligvis ikke at have en person at skyde på, hvis målet ikke bliver nået, men snarere at sikre, at der rent faktisk bliver fulgt op på målet, og at indsatsen løbende bliver justeret.

Realistisk

Vær ærlig over for jer selv om, hvad der realistisk at opnå inden for de givne rammer. Ingen gider løbe efter et mål, de ikke tror på, de kan nå. Det vil bestemt ikke sige, at målene skal være lette – for det er heller ikke motiverende. Sæt dig for at finde frem til nogle mål, der udfordrer jer, men er opnåelige.

Tidsafgrænset

Sæt en deadline. Hvornår skal dit mål være nået? For at blive i førstnævnte eksempel kan du for eksempel sætte som mål at nå 30 procent flere unikke besøgende på websitet per 1. september 2017. En tidsramme er med til at holde fokus på målet. En idé er også at sætte løbende deadlines for, hvornår du skal følge op på dit mål, så du løbende kan justere indsatsen, hvis I ikke er på rette vej.
Og bare lige for at tage brodden af. Nej, det er ikke sikkert, at du når alle dine mål inden for din tidsramme. Men så har du mulighed for at evaluere indsatsen og vurdere, hvorfor du ramte ved siden af. Var du for ambitiøs? Var der særlige forhindringer, du ikke havde taget højde for? Var dit content ikke så interessant som forventet? Brugte du tiden på de forkerte kanaler? Etcetera, etcetera. Når du ved, hvorfor målet ikke blev nået, har du mulighed for at justere og prioritere din content-indsats, så du bruger dine kræfter der, hvor de giver mest værdi.

Klar til at sætte smarte mål?

Her kan du hente en skabelon, der gør det nemmere at holde styr på marketing-målene: Hent skabelon til SMART-mål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.